Fülöp, Edinburgh hercege

Fülöp (Prince Philip, Duke of Edinburgh, görögül: Φίλιππος της Ελλάδος) Edinburgh hercege II. Erzsébet brit királynő férje volt.

1921. június 10-én született Görögország és Dánia hercegeként Villa Mon Repos-ban, Korfun. Apja András görög királyi herceg, anyja Battenbergi Aliz, Lajos battenbergi herceg lánya volt.

Testvérei Margit, Teodóra, Cecília és Zsófia.

Fülöp mindössze 18 hónapos volt, mikor I. Konstantin görög királyt lemondatták a trónról, s családjának is menekülnie kellett. A brit Királyi Haditengerészet egy hadihajója menekítette ki őket Korfu szigetéről.

Tanulmányait Franciaországban, Németországban, később pedig az Egyesült Királyságban végezte. Bár Fülöp herceg Görögországban született, ám mivel menekülnie kellett hazájából, így az anyanyelve nem a görög. 1992-ben úgy nyilatkozott, hogy „kis mértékben megérti” a görög nyelvet, de sokkal inkább skandináv, illetve dán származásúnak tartotta magát. A herceg folyékonyan beszélt angolul, németül és franciául is.

Száműzetésük első állomása Párizs volt. Édesapja szerencsejátékba és alkoholizmusba menekült, édesanyja mentálisan sérült lett. Első iskolája a The American School of Paris in Saint-Cloud volt. 1936-ban Skóciába ment és Gordonstounban folytatta tanulmányait.

1939-ben

18 évesen, 1939-ben felvételt nyert a dartmouth-i Brit Királyi Haditengerészeti Akadémiára, amelyet egy évvel később végzett el és megkapta a Legjobb Kadét címet.

1939 júliusától pedig levelezni kezdett az akkor mindössze 13 éves Erzsébet hercegnővel, akivel 1934-ben találkozott először.

Erzsébet rajongott a fiatal és jóképű hercegért, aki 1943 karácsonyán és szilveszterén már hivatalos volt a királyi udvarba.

A második világháború alatt a Földközi-tenger és a Csendes-óceán flottáin szolgált.

A háború után 1946 nyarán Fülöp herceg megkérte VI. Györgytől Erzsébet kezét. A király igent mondott, de a hivatalos bejelentéssel a következő évig várni kellett, amíg Erzsébet betöltötte a 21. életévét. Fülöp herceg német származása és rangja politikailag igen kényes kérdésnek bizonyult a II. világháború után, épp ezért 1947. február 28-án Fülöp lemondott görög és dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást és megkapta a brit állampolgárságot. Fülöp ekkor, anyja családja után felvette a Mountbatten nevet is, s ettől kezdve a „Philip Mountbatten hadnagy” nevet viselte. Az eljegyzést végül 1947. július 10-én jelentették be.

1947. november 20-án tartották esküvőjüket a Westminsteri apátsági templomban. Az esküvő előtti napon VI. György a „királyi fenség” megszólítást adományozta Fülöpnek, közvetlenül az esküvő után pedig megkapta az Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója címeket. A ceremóniát a BBC rádión közvetítette és világszerte 300 millióan hallhatták. A németek iránt érzett ellenszenv miatt Fülöp három nővére, német férjeik miatt, nem lehettek jelen az esküvőn. Az ifjú pár a Clarence-házban telepedett le, s itt született első két gyermekük is: elsőként Károly herceg 1948-ban, majd pedig Anna hercegnő 1950-ben.

Ezt követően, amikor Erzsébet 1952-ben megörökölte a trónt, Fülöp felhagyott az aktív katonai szolgálattal. 1957-ben hivatalosan is brit herceg lett.

Négy gyermekük született: Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg.

Fülöp herceg nagy sportrajongó volt, segített kidolgozni a fogathajtó események szabályait. Több mint 780 szervezetnek volt tagja, védnöke vagy elnöke, a 14-24 évesek számára alapított Edinburgh-i herceg díjának elnöke. A brit uralkodói házastársak közül ő állt leghosszabb ideig az uralkodó mellett és a brit királyi család legidősebb férfi tagja volt.

Kilencvenéves koráig szinte panaszmentesen élt, híresen aktív és kimagaslóan jó egészségű volt. 2011. december 23-án mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani a királyi család téli rezidenciájáról, a Sandringham kastélyból. A herceget ekkor egy elzáródott koszorúér miatt kellett megoperálni.

A Buckingham-palota 2017. május 4-én jelentette be, hogy Fülöp herceg 2017 augusztusában visszavonul a közélettől. Fülöp 2017. augusztus 2-án a királyi haditengerészet felvonulásán vett részt, ezzel búcsúzva hivatalos kötelezettségeitől 96 évesen.

2021 év elején kórházba szállították, s nem sokkal utána beavatkozást végeztek el a szívén. 2021. április 9-én, két héttel azután, hogy elhagyhatta a kórházat, a windsori kastélyban hunyt el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top