A Windsor kastély

A windsori kastély világ legnagyobb jelenleg is használt kastélya, mely az Egyesült Királyságban, Berkshire megyében található. I. Vilmos angol király korából maradt fenn. A kastély területe körülbelül 45 000 m². Termeit Rembrandt, Rubens, Van Dyck és Holbein mesterművei, míg az állami lakosztályokat a királyi műkincs-gyűjtemény: festmények, gobelinek, porcelánok, szobrok és páncélok díszítik.

A londoni Buckingham-palotával és az edinburghi Holyroodhouse-palotával egyetemben a windsori kastély egyike a brit királyi család legfontosabb rezidenciáinak. II. Erzsébet brit királynő az év sok hétvégéjén tölti szabadidejét a kastélyban.

Hivatalos és privát ügyeit egyaránt itt intézi. Erzsébet királynő másik két rezidenciája a balmorali kastély és a sandringhami kastély, a királyi család privát lakhelyei.

A Szt. György-kápolna az angliai gót építészet egyik legszebb példája. A III. Edward által 1348-ban alapított térdszalagrend (Order of the Garter) szellemi központja. 

A kápolnában több uralkodó, köztük VIII. Henrik és harmadik felesége, Jane Seymour sírja található.

A kápolna királyi esküvőknek is helyet ad, nemrégiben aktuálisan épp Harry herceg és Meghan Markle frigye köttetett itt meg.

Anglia, illetve az Egyesült Királyság legtöbb királyának és királynéjának nagy hatása volt a kastély építésére és fejlődésére. A történelem során a windsori kastély egyaránt volt helyőrség, erőd, otthon, királyi székhely és börtön is.

Az évek során a kastély története és a brit monarchia elválaszthatatlanul összefonódtak.

Az évente megrendezésre kerülő állami banketteknek a kastélyban található Szent György terem ad otthon. Október és március között látogatható IV. György magánlakosztálya, a kastély egyik leggazdagabban díszített része.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top