Buckingham-palota

Buckingham-palota (Buckingham Palace) a brit uralkodó hivatalos rezidenciája, lakhelye.

A palota London belvárosában, a Westminster városrészben található. Az épület állami alkalmak, uralkodói rendezvények helyszíne, valamint közkedvelt turistacélpont. A történelem során a palota a britek gyülekezőhelyeként szolgált ünnepek, vagy válsághelyzetek alkalmával.

A klasszicista stílusú kétemeletes palotát – melyben 775 szoba található – széles, kikövezett udvar választja el a kovácsoltvas kerítéstől, melynek oszlopfőin a Királynő Bestiái, vagyis a királyi családba beolvadt nemzetségek és a meghódított területek címerállatai láthatóak.

Előtte zajlik délelőttönként a palotaőrség őrségváltási ceremóniája, amely a londoni látogatások kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik.

Története

Az épület eredeti neve Buckingham-ház (Buckingham House) volt. Az 1703-ban, Buckingham hercegének készült ház alkotja a mai palota alapját. 1761-ben III. György magánrezidenciája volt. Ekkor „A Királyné háza” (The Queen’s House) néven volt ismert. A következő 75 év során az épületet megnövelték, kibővítették.

A palotának ekkor már 3 szárnya, valamint egy központi udvara volt. 1837-ben a Buckingham-palota végül a királyi család hivatalos lakhelyévé vált. Az épületet utoljára a 19. század végén, a 20. század elején alakították át. Ekkor készült el a palota ma is ismert jellegzetes homlokzata.

A Buckingham-palota kertje a legnagyobb privát kert Londonban.

A palota mesterséges tava 1828-ra készült el. Vízét a Hyde Park tavából, a Serpentine-tóból nyerik.

A palota apartmanjai alkotják a komplexum magját. Ezeket II. Erzsébet brit királynő és a család többi tagja rendszeresen használja.

A Buckingham-palota egyike a világ legismertebb épületeinek; évente mintegy 50 000 látogatót fogad bankettek, díszvacsorák, kerti partik, illetve egyéb rendezvények alkalmából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top